Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka

Zbiór przepisów kulinarnych od MediaWirtualne.pl. Sprawdź i zainspiruj się. Wypróbuj nowe dania!

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka



Składniki

  • biała fasola - 600 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • jabłko - 1 sztuka
  • śliwki suszone, najlepiej polskie wędzone - 8 sztuk
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 1 ziarno
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • lubczyk - 1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biała fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc , następnego dnia fasolę zalej świeżą woda, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, posól ugotuj do miękkości. Wody po ugotowaniu nie wylewaj.

Krok 2

Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę ( jabłko możesz nawet zetrzeć na tarce). Śliwki o ile to możliwe pokrój również jak najdrobniej. Czosnek i natkę lubczyku posiekaj drobno.

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę powinna być lekko rumiana, dodaj jabłko, czosnek i śliwkę całość zostaw do wystygnięcia.

Krok 4

Fasolę z częścią wody przełóż do kielicha miksera i dokładnie rozdrobnij ( w razie potrzeby dodaj więcej wody z gotowania fasoli.

Krok 5

Zmiksowaną masę przełóż do miski wymieszaj z oliwą i podsmażonymi składnikami dopraw majerankiem, lubczykiem solą i pieprzem do smaku. Gotowy smalec podawaj z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem.


Kup składniki tutaj!
Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Jaka jest Twoja reakcja?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0