Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka
Zbiór przepisów kulinarnych od MediaWirtualne.pl. Sprawdź i zainspiruj się. Wypróbuj nowe dania!
Składniki
- biała fasola - 600 gramów
- cebula - 2 sztuki
- jabłko - 1 sztuka
- śliwki suszone, najlepiej polskie wędzone - 8 sztuk
- Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
- ząbki czosnku - 2 sztuki
- Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 1 ziarno
- oliwa z oliwek - 100 mililitrów
- Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
- lubczyk - 1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biała fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc , następnego dnia fasolę zalej świeżą woda, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, posól ugotuj do miękkości. Wody po ugotowaniu nie wylewaj.
Krok 2
Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę ( jabłko możesz nawet zetrzeć na tarce). Śliwki o ile to możliwe pokrój również jak najdrobniej. Czosnek i natkę lubczyku posiekaj drobno.
Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę powinna być lekko rumiana, dodaj jabłko, czosnek i śliwkę całość zostaw do wystygnięcia.
Krok 4
Fasolę z częścią wody przełóż do kielicha miksera i dokładnie rozdrobnij ( w razie potrzeby dodaj więcej wody z gotowania fasoli.
Krok 5
Zmiksowaną masę przełóż do miski wymieszaj z oliwą i podsmażonymi składnikami dopraw majerankiem, lubczykiem solą i pieprzem do smaku. Gotowy smalec podawaj z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem.
Kup składniki tutaj!