Szarlotka bezglutenowa
Desery bezglutenowe coraz częściej goszczą na polskich stołach. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Szarlotka bezglutenowa.

Składniki
ciasto:
- mąka jaglana - 150 gramów
- mąka ziemniaczana - 50 gramów
- mąka ryżowa - 70 gramów
- cukier puder - 120 gramów
- laska wanilii - 1 sztuka
- masło - 140 gramów
- jajko - 1 sztuka
- woda - 1 łyżka
farsz jabłkowy:
- twarde jabłka - 1.4 kilograma
- Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
- woda - 2 łyżki
- cukier brązowy - 1 łyżka
- płatki migdałowe - 80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę jaglaną, ziemniaczaną i ryżową przesiej na stolnice. Dodaj cukier puder, ziarna z rozkrojonej laski wanilii, pokrojone zimne masło oraz jajko i łyżkę wody. Szybko zagnieć do połączenia składników.
Krok 2
Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcją ciasta wyłóż dno formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na minimum pół godziny do lodówki. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki.
Krok 3
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka i razem z cynamonem, wodą i cukrem, praż do momentu, aż część jabłek się rozpadnie.
Krok 4
Jabłka wyłóż na schłodzony spód.
Krok 5
Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek i obsyp pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przygotowane ciasto piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Kup składniki tutaj!
Jaka jest Twoja reakcja?






