Szarlotka bezglutenowa

Desery bezglutenowe coraz częściej goszczą na polskich stołach. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Szarlotka bezglutenowa.

Szarlotka bezglutenowa



Składniki

ciasto:

  • mąka jaglana - 150 gramów
  • mąka ziemniaczana - 50 gramów
  • mąka ryżowa - 70 gramów
  • cukier puder - 120 gramów
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • masło - 140 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 1 łyżka

farsz jabłkowy:

  • twarde jabłka - 1.4 kilograma
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
  • woda - 2 łyżki
  • cukier brązowy - 1 łyżka
  • płatki migdałowe - 80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę jaglaną, ziemniaczaną i ryżową przesiej na stolnice. Dodaj cukier puder, ziarna z rozkrojonej laski wanilii, pokrojone zimne masło oraz jajko i łyżkę wody. Szybko zagnieć do połączenia składników.

Krok 2

Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcją ciasta wyłóż dno formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na minimum pół godziny do lodówki. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki.

Krok 3

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka i razem z cynamonem, wodą i cukrem, praż do momentu, aż część jabłek się rozpadnie.

Krok 4

Jabłka wyłóż na schłodzony spód.

Krok 5

Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek i obsyp pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przygotowane ciasto piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.


Kup składniki tutaj!
Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Jaka jest Twoja reakcja?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0