Sernik bezglutenowy
Do sera w tak smakowitej formie aż chce się uśmiechnąć! Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Sernik bezglutenowy.

Składniki
spód:
- bezglutenowe herbatniki - 140 gramów
- masło - 70 gramów
masa serowa:
- ser twarogowy - 1 kilogram
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- cukier - 100 gramów
- jajka - 4 sztuki
- śmietanka 30% - 80 gramów
oraz:
- truskawki - 200 gramów
- borówki - 100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w melakserze. Roztop masło i połącz łyżką z herbatnikami. Przełóż masę herbatnikową na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj masę. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.
Krok 2
Ser twarogowy zmiksuj z mąką ziemniaczaną. Dodaj cukier, jajka i śmietankę 30% – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.
Krok 3
Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek i borówkami.
Kup składniki tutaj!
Jaka jest Twoja reakcja?






