Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala

Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala.

Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala



Składniki

  • ryż jaśminowy - 100 gramów
  • brokuły - 1 sztuka
  • fasolka szparagowa zielona (może być mrożona) - 150 gramów
  • cukina - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • mleczko kokosowe z puszki - 5 łyżek
  • tikka masala - 1 słoik
  • tofu naturalne - 1 sztuka
  • Czosnek z USA Knorr - 1 szczypta
  • Przyprawa Czerwone Curry Knorr - 0.5 łyżeczki
  • sos sojowy - 5 łyżek
  • cukier brązowy trzcinowy - 1 łyżeczka
  • czarny sezam - 1 łyżeczka
  • biały sezam - 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy - 5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Pokrój tofu i cebulę w kostkę oraz cukinię w półplastry.

Krok 2

W garnku do gotowania na parze ugotuj brokuł oraz fasolkę szparagową.

Krok 3

Rozgrzej olej na patelni. Następnie podsmaż na niej cebulkę. Dodaj cukinię oraz tofu. Dopraw przyprawą kuchni tajskiej, czosnkiem, sosem sojowym i cukrem trzcinowym. Smaż, aż całość się przyrumieni na brązowo. Jak już całość się podsmaży to dodaj mleczko kokosowe oraz sos Tikka Masala. Gotuj przez 3 minuty.

Krok 4

Podawaj z ryżem, brokułem i fasolką. Posyp sezmem do dekoracji.

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Jaka jest Twoja reakcja?

like
1
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0