Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala
Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala.

Składniki
- ryż jaśminowy - 100 gramów
- brokuły - 1 sztuka
- fasolka szparagowa zielona (może być mrożona) - 150 gramów
- cukina - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- mleczko kokosowe z puszki - 5 łyżek
- tikka masala - 1 słoik
- tofu naturalne - 1 sztuka
- Czosnek z USA Knorr - 1 szczypta
- Przyprawa Czerwone Curry Knorr - 0.5 łyżeczki
- sos sojowy - 5 łyżek
- cukier brązowy trzcinowy - 1 łyżeczka
- czarny sezam - 1 łyżeczka
- biały sezam - 1 łyżeczka
- olej rzepakowy - 5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Pokrój tofu i cebulę w kostkę oraz cukinię w półplastry.
Krok 2
W garnku do gotowania na parze ugotuj brokuł oraz fasolkę szparagową.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni. Następnie podsmaż na niej cebulkę. Dodaj cukinię oraz tofu. Dopraw przyprawą kuchni tajskiej, czosnkiem, sosem sojowym i cukrem trzcinowym. Smaż, aż całość się przyrumieni na brązowo. Jak już całość się podsmaży to dodaj mleczko kokosowe oraz sos Tikka Masala. Gotuj przez 3 minuty.
Krok 4
Podawaj z ryżem, brokułem i fasolką. Posyp sezmem do dekoracji.
Jaka jest Twoja reakcja?






