Rosół z kury
Zbiór przepisów kulinarnych od MediaWirtualne.pl. Sprawdź i zainspiruj się. Wypróbuj nowe dania!
Składniki
- Kura (około 1kg) - 1 sztuka
- Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
- makaron - 200 gramów
- marchewka - 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- korzeń pietruszki - 1 sztuka
- natka pietruszki - 1 pęczek
- mały seler - 1 sztuka
- por - 1 sztuka
- Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
- Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.
Krok 2
Powoli doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę. Warzywa obierz.
Krok 3
Cebulę przekrój na pół. Opal nad gazem lub przypal na patelni.
Krok 4
Do wywaru dodaj warzywa, przyprawy oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
Krok 5
Po ugotowaniu odstaw rosół na 20 minut, następnie powoli przecedź przez gęste sito lub przez gazę. Rosół powinien być klarowny.
Krok 6
Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki. W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem.
Kup składniki tutaj!