Pesto z natki pietruszki i czosnku

Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Pesto z natki pietruszki i czosnku.

Pesto z natki pietruszki i czosnku



Składniki

  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • ser parmezan - 200 gramów
  • siemię lniane - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.5 łyżeczki
  • pestki słonecznika - 2 łyżki
  • pestki dyni - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz ze skóry , wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj ser na tarce (200g sera parmezan lub innego twardego sera długo dojrzewającego).

Krok 2

Pestki przełóż na patelnie, podlej je dwoma łyżkami oliwy i upraż. Pestki odstaw do wystygnięcia.

Krok 3

Natkę pietruszki , uprażone ziarno, czosnek, oliwę i starty parmezan umieść w kielichu miksera, dokładnie zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny , pieprzem i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli. Idealnie pasuje do ulubionego makaronu lub jako dodatek do kanapek.


Kup składniki tutaj!
Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Jaka jest Twoja reakcja?

like
1
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0