Kołacz z kruszonką

Mówiąc o cieście drożdżowym, na myśl od razu przychodzi chrupiąca kruszonka, którą uwielbia chyba każdy. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Kołacz z kruszonką.

Kołacz z kruszonką



Składniki

  • mąka pszenna - 500 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • drożdże - 30 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • mleko - 250 mililitrów
  • masło - 80 gramów
  • sól - 0.25 łyżeczki

kruszonka:

  • masło - 80 gramów
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • cukier - 80 gramów
  • żółtko jajka - 1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. Drożdże rozkrusz do miski, dodaj połowę ciepłego mleka (125 mililitrów), dwie łyżki cukru i łyżkę mąki pszennej (odejmij ze składników). Wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 25 minut.

Krok 2

Do mąki pszennej dodaj pozostały cukier i mleko, 2 jajka, 1 żółtko (białko odstaw do posmarowania ciasta przed pieczeniem), sól oraz rozczyn. Zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 90 minut.

Krok 3

Przygotuj kruszonkę. Do mąki dodaj cukier, masło i żółtko. Za pomocą dłoni utwórz kruszonkę.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieć i przełóż do blaszki. Posmaruj wierzch ciasta białkiem i posyp kruszonką. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 25 minut. Piecz w 180 stopniach przez ok. 40 minut.


Kup składniki tutaj!
Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Jaka jest Twoja reakcja?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0