Ciasto drożdżowe z kruszonką

Dzisiejszy przepis zadowoli każdego – bez wyjątku. Trudno bowiem znaleźć osoby, które nie lubią kruszonki. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Ciasto drożdżowe z kruszonką.

Ciasto drożdżowe z kruszonką



Składniki

ciasto:

  • drożdże świeże - 30 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 75 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • mleko - 1 szklanka
  • masło - 100 gramów

kruszonka:

  • mąka - 100 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • masło -60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.

Krok 2

Mąkę przesiej do miski. Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z cukrem, następnie połącz z mąką i rozczynem drożdżowym i zacznij wyrabiać ciasto.

Krok 3

Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne dodaj roztopione masło, chwilę jeszcze wyrabiaj, uformuj kule, przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniataj, następnie przełóż do wysmarowanej masłem formy. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem.

Krok 5

Przygotuj kruszonkę. Połącz rozdrobnione zimne masło z mąką i cukrem pudrem, dobrze wymieszaj, następnie pokrusz na wierzch ciasta w keksówce.

Krok 6

Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min, następnie piecz w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 st. C.


Kup składniki tutaj!
Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Jaka jest Twoja reakcja?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0