Ciasto drożdżowe podstawowe
W życiu każdego amatora gotowania przychodzi taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem drożdżowym. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Ciasto drożdżowe podstawowe.

Składniki
zaczyn:
- drożdże - 50 gramów
- mąka - 2 łyżki
- cukier - 1 łyżka
- mleko - 100 mililitrów
ciasto właściwe:
- mąka - 4 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- mleko - 1 szklanka
- masło - 200 gramów
- jaja - 4 sztuki
- rodzynki - 100 gramów
kruszonka:
- masło - 100 gramów
- mąka - 0.75 szklanki
- cukier - 0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrobić zaczyn. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem dodać mleko i wmieszać mąkę. Odstawić.
Krok 2
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do dużej miski wsypywać na zmianę: szklankę mąki, pół szklanki cukru, szklankę mąki, wymieszane w całości jajka, pół szklanki cukru, szklankę mleka, szklankę mąki, zaczyn, polać masłem i dosypać ostatnią szklankę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić bez mieszania na 3 godziny.
Krok 3
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki zmiksować do momentu aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki
Krok 4
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto właściwe zmiksować na gładką masę, wmieszać rodzynki i wyłożyć na blachę. Blachę z ciastem odstawić na pół godziny. Włączyć piekarnik na 180 C góra/dół. Ciasto posypać kruszonką i piec ok. 50 minut.
Krok 5
Wystawić ciasto z piekarnika i po kilkunastu minutach, trzymając za papier do pieczenia, wyjąć z blachy, aby wystygło – najlepiej na drewniany blat.
Kup składniki tutaj!
Jaka jest Twoja reakcja?






