Ciasto drożdżowe podstawowe

W życiu każdego amatora gotowania przychodzi taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem drożdżowym. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Ciasto drożdżowe podstawowe.

Ciasto drożdżowe podstawowe



Składniki

zaczyn:

  • drożdże - 50 gramów
  • mąka - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • mleko - 100 mililitrów

ciasto właściwe:

  • mąka - 4 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • masło - 200 gramów
  • jaja - 4 sztuki
  • rodzynki - 100 gramów

kruszonka:

  • masło - 100 gramów
  • mąka - 0.75 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić zaczyn. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem dodać mleko i wmieszać mąkę. Odstawić.

Krok 2

Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do dużej miski wsypywać na zmianę: szklankę mąki, pół szklanki cukru, szklankę mąki, wymieszane w całości jajka, pół szklanki cukru, szklankę mleka, szklankę mąki, zaczyn, polać masłem i dosypać ostatnią szklankę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić bez mieszania na 3 godziny.

Krok 3

Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki zmiksować do momentu aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki

Krok 4

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto właściwe zmiksować na gładką masę, wmieszać rodzynki i wyłożyć na blachę. Blachę z ciastem odstawić na pół godziny. Włączyć piekarnik na 180 C góra/dół. Ciasto posypać kruszonką i piec ok. 50 minut.

Krok 5

Wystawić ciasto z piekarnika i po kilkunastu minutach, trzymając za papier do pieczenia, wyjąć z blachy, aby wystygło – najlepiej na drewniany blat.


Kup składniki tutaj!
Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Jaka jest Twoja reakcja?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0