Chałka z kruszonką

Rumiana chałka z chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Chałka z kruszonką.

Chałka z kruszonką



Składniki

  • mąka pszenna - 300 gramów
  • sól - 1 łyżeczka
  • masło - 60 gramów
  • cukier - 30 gramów
  • mleko 3.2% - 100 mililitrów
  • drożdże - 20 gramów
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka

kruszonka:

  • cukier - 80 gramów
  • masło - 160 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 220 gramów
  • mąka migdałowa - 30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, łyżeczką soli, miękkie masło, cukier (30g), mleko i drożdże umieść w robocie kuchennym i mieszaj na niskich obrotach przez 4 minuty. Następnie zwiększ obroty i mieszaj aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.

Krok 2

Podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej części uformuj wałek o długości ok 40 cm. Gotowe wałki połóż na stolnicy i zlep je przy górnych częściach. Teraz splataj wałki podobnie jak się plecie warkocz. Końcówki zwijamy pod spód.

Krok 3

Gotową chałkę odstaw pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Krok 4

W tym czasie przygotuj kruszonką. Zetrzyj skórkę z cytryny. Masło utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny, mąkę pszenną oraz migdałową i mieszaj aż powstanie kruszonka.

Krok 5

Jajko roztrzep i posmaruj chałkę. Posyp kruszonką i piecz w temperaturze 180° C przez ok 30 min.


Kup składniki tutaj!
Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Jaka jest Twoja reakcja?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0