Biały puch
Zbiór przepisów kulinarnych od MediaWirtualne.pl. Sprawdź i zainspiruj się. Wypróbuj nowe dania!

Składniki
- herbatniki maślane - 180 gramów
- masło - 50 gramów
- jajko - 3 sztuki
- kwaśna śmietana - 1 łyżka
mus z białej czekolady:
- mleko 3.2% - 120 mililitrów
- cukier kryształ - 25 gramów
- żelatyna w listkach - 4 sztuki
- biała czekolada - 240 gramów
- śmietanka słodka 36% UHT - 530 gramów
- cukier waniliowy - 40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1 - Przygotowanie spodu
Ciastka pokrusz dokładnie, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok 20cm wyłóż papierem do pieczenia oraz masą herbatnikową. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 10 minut.
Krok 2
Jedno żółto wymieszaj z śmietaną, posmaruj wypieczone herbatniki i piecz kolejne 2-3 minuty.
Krok 3
Namocz żelatynę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotuj mleko i zalej żółtka energicznie mieszając. Dodaj połamaną czekoladę, odciśniętą żelatynę i wymieszaj dokładnie.
Krok 4
Śmietankę ubij na pół sztywno i połącz z masą czekoladową aż powstanie gładki mus.
Krok 5
Mus wylej na wypieczone herbatniki. Podawaj schłodzone.
Kup składniki tutaj!
Jaka jest Twoja reakcja?






