Biały puch

Zbiór przepisów kulinarnych od MediaWirtualne.pl. Sprawdź i zainspiruj się. Wypróbuj nowe dania!

Biały puch



Składniki

  • herbatniki maślane - 180 gramów
  • masło - 50 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • kwaśna śmietana - 1 łyżka

mus z białej czekolady:

  • mleko 3.2% - 120 mililitrów
  • cukier kryształ - 25 gramów
  • żelatyna w listkach - 4 sztuki
  • biała czekolada - 240 gramów
  • śmietanka słodka 36% UHT - 530 gramów
  • cukier waniliowy - 40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1 - Przygotowanie spodu

Ciastka pokrusz dokładnie, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok 20cm wyłóż papierem do pieczenia oraz masą herbatnikową. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 10 minut.

Krok 2

Jedno żółto wymieszaj z śmietaną, posmaruj wypieczone herbatniki i piecz kolejne 2-3 minuty.

Krok 3

Namocz żelatynę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotuj mleko i zalej żółtka energicznie mieszając. Dodaj połamaną czekoladę, odciśniętą żelatynę i wymieszaj dokładnie.

Krok 4

Śmietankę ubij na pół sztywno i połącz z masą czekoladową aż powstanie gładki mus.

Krok 5

Mus wylej na wypieczone herbatniki. Podawaj schłodzone.


Kup składniki tutaj!
Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Jaka jest Twoja reakcja?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0