Bezglutenowy torcik z owocami

Dwie warstwy czekoladowego ciasta, śmietankowy krem z serkiem mascarpone i hojna porcja soczystych owoców. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Bezglutenowy torcik z owocami

Bezglutenowy torcik z owocami



Składniki

składniki na dwa oddzielnie pieczone blaty:

  • czekolada 70% kakao - 500 gramów
  • masło - 200 gramów
  • jajka - 12 sztuk
  • cukier - 300 gramów
  • sól - 1 łyżeczka

krem:

  • śmietana 36% - 400 mililitrów
  • śmietana 30% -200 mililitrów
  • serek mascarpone - 375 gramów
  • cukier puder - 4 łyżki
  • truskawki - 10 sztuk
  • borówki - 2 garść
  • mango - 0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włączyć piekarnik. W garnku roztopić 250 g czekolady. Do gorącej czekolady dodać 100 g masła. Całość dobrze wymieszać – do rozpuszczenia masła- i wystudzić do temperatury pokojowej. Do dwóch całych jajek i czterech żółtek dodać 50 g cukru i ubijać na wysokich obrotach minimum 10 minut.

Krok 2

Pozostałe cztery białka ubić dodając pół łyżeczki soli. Pod koniec ubijania dodawać do białek stopniowo 100 g cukru stale ubijając mikserem. Do masy czekoladowej dodać w trzech częściach białka, za każdym razem mieszając szpatułką do połączenia.

Krok 3

Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej ciasto i wstawić do piekarnika na 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Powtórzyć czynności z drugą połową składników wypiekając drugi blat. Blaty wystudzić.

Krok 4

W misce umieścić wszystkie składniki kremu. Ubić do gęstości. Na wystudzony blat wyłożyć połowę kremu, następnie pokrojone owoce, przykryć drugim blatem. Wyłożyć pozostałą część kremu i udekorować tort owocami.


Kup składniki tutaj!
Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Jaka jest Twoja reakcja?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0