3 bit na herbatnikach

Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na 3 bit na herbatnikach. Miłośnikom słodyczy nie trzeba przedstawiać ciasta bez pieczenia, które chcemy wam dziś zaproponować.

3 bit na herbatnikach



Składniki

  • mleko - 500 mililitrów
  • herbatniki - 300 gramów
  • cukier - 60 gramów
  • śmietanka 30% - 250 mililitrów
  • płatki migdałowe - 50 gramów
  • żelatyna - 1.5 łyżki
  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • masło - 120 gramów
  • mąka pszenna - 90 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • budyń waniliowy - 0.5 opakowania
  • jajko - 1 sztuka
  • skondensowane mleko - 1 opakowanie 
  • czekolada mleczna - 50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu zagotuj wodę i wstaw w nim puszkę skondensowanego mleka, gotuj na małym ogniu ok. 2 h.

Krok 2

W misce roztrzep w 1 szklance mleka obie mąki, budyń i jajko.

Krok 3

Resztę mleka zagotuj w rondlu z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj wcześniej wymieszany budyń i ciągle mieszając zagotuj. Przykryj budyń bezpośrednio kawałkiem folii, aby nie powstał kożuch. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

Krok 4

Namocz żelatynę w 100 ml zimnej wody, aby zgęstniała. Na suchej patelni upraż migdały.

Krok 5

Schłodzoną śmietankę ubij na puszystą pianę i połącz z żelatyną.

Krok 6

Foremkę wyłóż pergaminem, następnie warstwą herbatników, schłodzonym budyniem, kolejną warstwę herbatników, masą karmelową, na koniec warstwą herbatników oraz ubitą śmietaną. Całość posyp migdałami i startą na tarce mleczną czekoladą.


Kup składniki tutaj!
Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Jaka jest Twoja reakcja?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0