3 bit na herbatnikach
Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na 3 bit na herbatnikach. Miłośnikom słodyczy nie trzeba przedstawiać ciasta bez pieczenia, które chcemy wam dziś zaproponować.
Składniki
- mleko - 500 mililitrów
- herbatniki - 300 gramów
- cukier - 60 gramów
- śmietanka 30% - 250 mililitrów
- płatki migdałowe - 50 gramów
- żelatyna - 1.5 łyżki
- cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
- masło - 120 gramów
- mąka pszenna - 90 gramów
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- budyń waniliowy - 0.5 opakowania
- jajko - 1 sztuka
- skondensowane mleko - 1 opakowanie
- czekolada mleczna - 50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu zagotuj wodę i wstaw w nim puszkę skondensowanego mleka, gotuj na małym ogniu ok. 2 h.
Krok 2
W misce roztrzep w 1 szklance mleka obie mąki, budyń i jajko.
Krok 3
Resztę mleka zagotuj w rondlu z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj wcześniej wymieszany budyń i ciągle mieszając zagotuj. Przykryj budyń bezpośrednio kawałkiem folii, aby nie powstał kożuch. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
Krok 4
Namocz żelatynę w 100 ml zimnej wody, aby zgęstniała. Na suchej patelni upraż migdały.
Krok 5
Schłodzoną śmietankę ubij na puszystą pianę i połącz z żelatyną.
Krok 6
Foremkę wyłóż pergaminem, następnie warstwą herbatników, schłodzonym budyniem, kolejną warstwę herbatników, masą karmelową, na koniec warstwą herbatników oraz ubitą śmietaną. Całość posyp migdałami i startą na tarce mleczną czekoladą.
Kup składniki tutaj!